Škodováci

Dostal víno do vínku

Sommelier Aleš Staněk pochází z Moravy a vínem je takřka „odkojen“

A

leš přenesl kousek Moravy do Čech, když se začal věnovat sommelierství. Pořádá degustace kvalitních vín a věnuje se rovněž párování s jídlem.

Jak vás napadlo pořádat degustace?

Po přestěhování do Jablonce nad Nisou jsem z každé moravské návštěvy vozil víno kamarádům i kolegům. Časem jsem zjistil, že vína nemám kde skladovat, tak jsme s manželkou vyměnili malý domek za větší. V Češově u Jičína jsme objevili dům se samostatným vinným sklípkem. Ten chci nyní rozšířit a pořádat tam degustace, školení personálu restaurací, oslavy apod.

Přivítaly vaše moravské zdroje možnost dodávat do Čech?

Ano, už jen proto, že celá myšlenka vznikla při jedné z návštěv mého moravského přítele vinaře. Jeho víno jsem dal okoštovat kamarádům a rozmlsal je. 

Takže odtud byl už jen krok k sommelierství?

Poukaz na kurz ve Vinařském institutu ČR jsem dostal k Vánocům a od roku 2013 vlastním oficiální certifikát sommeliera. Baví mě pořádat neřízené a řízené degustace, předávat lidem odborné znalosti a tříbit jim vkus. 

Existuje jídlo, ke kterému se víno vůbec nehodí?

Jeho největším nepřítelem je sůl – neřest různých oslav. Víno se také špatně páruje k pokrmům se špenátem a česnekem. Také bych se tomu spíše vyhnul u jídel s chilli, protože znecitliví chuťové pohárky. Thajská a jemně pikantní jídla bych doporučil spárovat např. s odrůdou Tramín červený.

Poraďte, čemu se při párování vyhnout, abychom si předem nezabili chutě.

Cigaretový kouř, káva, sůl… A těsně před degustací vína nedoporučuji čištění zubů.

Také se tradují mytické účinky zapíjení čokolády vínem...

Kvalitní hořká čokoláda s červeným vínem tvoří skvělou kombinaci a dobře funguje jako afrodiziakum na druhou.

Za jaké chování by vám dali skalní vinaři přes prsty?

Špatné držení skleničky, víno v plastu, cigaretový kouř nebo výrazný parfém při návštěvě vinného sklepa.

Vaše nejoblíbenější víno?

Z mé rodné Moravy je to suchý Tramín červený ve výběru z hroznů. RED

Alešovy tipy na sváteční tabuli

Štědrovečerní večeře

Slavnostní přípitek – Tramín červený, rybí polévka – Veltlínské zelené, smažený kapr s bramborovým salátem – Ryzlink rýnský, sladký dezert – Pálava

1. svátek vánoční – Boží hod

Zvěřinová paštika s mandlemi – Cabernet Moravia, hovězí nebo zvěřinový vývar – Hibernal, zvěřina nebo hovězí líčka na červeném víně se šťouchanými brambory – Svatovavřinecké, sladký dezert – Mladé pokušení

2. svátek vánoční – sv. Štěpán

Paštika z husích jatýrek – Muškát moravský, tradiční husí nebo kachní kaldoun – Müller Thurgau, svatoštěpánská husa nebo kachna – Cabernet Sauvignon, sladký dezert – Solarco