Škodováci
Dostal víno do vínku
Sommelier Aleš Staněk pochází z Moravy a vínem je takřka „odkojen“
A
leš přenesl kousek Moravy do Čech, když se začal věnovat sommelierství. Pořádá degustace kvalitních vín a věnuje se rovněž párování s jídlem.
Jak vás napadlo pořádat degustace?
Po přestěhování do Jablonce nad Nisou jsem z každé moravské návštěvy vozil víno kamarádům i kolegům. Časem jsem zjistil, že vína nemám kde skladovat, tak jsme s manželkou vyměnili malý domek za větší. V Češově u Jičína jsme objevili dům se samostatným vinným sklípkem. Ten chci nyní rozšířit a pořádat tam degustace, školení personálu restaurací, oslavy apod.
Přivítaly vaše moravské zdroje možnost dodávat do Čech?
Ano, už jen proto, že celá myšlenka vznikla při jedné z návštěv mého moravského přítele vinaře. Jeho víno jsem dal okoštovat kamarádům a rozmlsal je.
Takže odtud byl už jen krok k sommelierství?
Poukaz na kurz ve Vinařském institutu ČR jsem dostal k Vánocům a od roku 2013 vlastním oficiální certifikát sommeliera. Baví mě pořádat neřízené a řízené degustace, předávat lidem odborné znalosti a tříbit jim vkus.
Existuje jídlo, ke kterému se víno vůbec nehodí?
Jeho největším nepřítelem je sůl – neřest různých oslav. Víno se také špatně páruje k pokrmům se špenátem a česnekem. Také bych se tomu spíše vyhnul u jídel s chilli, protože znecitliví chuťové pohárky. Thajská a jemně pikantní jídla bych doporučil spárovat např. s odrůdou Tramín červený.
Poraďte, čemu se při párování vyhnout, abychom si předem nezabili chutě.
Cigaretový kouř, káva, sůl… A těsně před degustací vína nedoporučuji čištění zubů.
Také se tradují mytické účinky zapíjení čokolády vínem...
Kvalitní hořká čokoláda s červeným vínem tvoří skvělou kombinaci a dobře funguje jako afrodiziakum na druhou.
Za jaké chování by vám dali skalní vinaři přes prsty?
Špatné držení skleničky, víno v plastu, cigaretový kouř nebo výrazný parfém při návštěvě vinného sklepa.
Vaše nejoblíbenější víno?
Z mé rodné Moravy je to suchý Tramín červený ve výběru z hroznů. RED
Alešovy tipy na sváteční tabuli
Štědrovečerní večeře
Slavnostní přípitek – Tramín červený, rybí polévka – Veltlínské zelené, smažený kapr s bramborovým salátem – Ryzlink rýnský, sladký dezert – Pálava
1. svátek vánoční – Boží hod
Zvěřinová paštika s mandlemi – Cabernet Moravia, hovězí nebo zvěřinový vývar – Hibernal, zvěřina nebo hovězí líčka na červeném víně se šťouchanými brambory – Svatovavřinecké, sladký dezert – Mladé pokušení
2. svátek vánoční – sv. Štěpán
Paštika z husích jatýrek – Muškát moravský, tradiční husí nebo kachní kaldoun – Müller Thurgau, svatoštěpánská husa nebo kachna – Cabernet Sauvignon, sladký dezert – Solarco